Deschiderea partidelor noi către diaspora este un lucru BUN

Partidele româneşti mai noi şi mai moderne încep să demonstreze mai multă naturaleţe şi din ce în ce mai multă deschidere faţă de cetăţenii rezidenţi permanent sau temporar în străinătate. Aşa cum vă informam, într-un articol anterior, despre partidul diasporei (PRD) lansat de un grup de iniţiativă din Italia, în mod favorabil s-ar putea vorbi şi despre Blocul Unităţii Naţionale (BUN) lansat de un grup sănătos de iniţiativă în ţară. Ceea ce atrage atenţia în mod plăcut la cest partid este faptul că invită activ cetăţenii români (inclusiv diaspora) să participe la o consultare publică, demonstrând interes real cu privire la nevoile oamenilor.

Modelul consultării publice nu este un instrument nou prin care partidele pot consulta cetăţenii înainte de a-şi stabili priorităţile politice, însă partidele româneşti tradiţionale par să fi uitat să-l mai aplice, fiind absorbite de luptele interne şi mergând exclusiv pe deciziile unice ale liderilor centrali, de cele mai multe ori neinformate.

De cele mai multe ori partidele tradiţionale îşi stabilesc priorităţile politice în mod artificial, printr-un proces de creaţie internă de tip „marketing” care să „vândă” un produs politic inexistent. Această practica de marketing politic duce la bine-cunoscutele „minciuni electorale” în care unii alegători, cu o educaţie mai slabă, tind să creadă fără a solicita dovezi.

Pentru a încuraja practicile politice sănătoase, durabile şi măsurabile ale partidelor politice româneşti, vă invităm aşadar să răspundeţi online la întrebările lansate de BUN şi să încurajaţi şi alte partide să folosească metoda consultării publice.

Bruxelles, 3 februarie 2018

Leave a Reply