Un interviu despre IA ROMÂNEASCĂ LA BRUSSELS


foto

 Un interviu oferit presei de Mona Trifu, presedinta asociatiei RoArt din Belgia.
*In mod exceptional, acest interviu poate fi preluat de presa romaneasca fara a preciza sursa!

 

Povesteşte-mi puţin despre eveniment – Cine este în spatele lui? Ce aţi urmărit? Public ţintă?

– Evenimentul legat de IA ROMÂNEASCĂ a venit de la prieteni şi colegi, se pare că cineva a dat startul pe Facebook, pe pagina “La Blouse Roumaine” . Inițiativa a avut un impact neașteptat şi mai multe persoane, inclusiv câţiva români care lucrează la Comisia Europeană au spus DA, vrem să facem evenimentul şi la Bruxelles! Având în vedere că Belgia este o ţară deosebit de umedă, ca să evitam vreo ploaie torențială, ne-am propus să alegem 2 date pentru  sesiunea  foto:  pe 15 iunie şi  pe  24 iunie, în punctele principale istorice dar şi turistice ale Bruxelles-ului. Ideea a fost foarte bună, pentru că mulți nu au ajuns pe 15 iunie şi așteaptă cu nerăbdare data de 24 iunie, pentru a-şi expune frumoasele ii sau costume populare complete!

 

Cum v-a venit ideea evenimentului ?

– Doritorii au fost cumva şi inițiatori. Frumusețea acestei inițiative ţine de colectivitatea ei, setată pozitiv. Este adevărat că unele organizații cum ar fi Diaspora Progresistă, RoArt şi Casa de Cultură Belgo-Română Arthis, spre exemplu, au muncit ceva mai mult la traducerea inițiativei în practică, la organizarea în sine şi la prezența efectivă pe teren. Însă, succesul acțiunilor se datorează exclusiv românilor patrioți care au participat cu bucurie. De sponsori nu a fost nevoie, patriotismul nu are nevoie de sponsorizare.

 

dp-roart-2013

 

Ați avut nevoie de autorizații? Mai ales că este prevăzuta o paradă ?

– Am contactat vice-primarul Bruxelles-ului – persoana care se ocupă de evenimente – care ne- a explicat foarte clar condițiile. Noi nu avem revendicări, nu blocăm circulația, nu dam flyere pe stradă trecătorilor, nu instalam mese sau tribune, deci ne comportăm ca un grup de turiști, pur şi simplu, conform legii belgiene. Nu a fost şi nu este nevoie de autorizație pentru a te comporta ca turist, fapt confirmat de administrația locală. Faptul ca suntem îmbrăcați în ie nu are nevoie de autorizație, la fel cum nici patriotismul, sau iubirea de țară, nu au nevoie de altă motivație.

 

Ce activități au avut loc până acum şi care sunt următoarele preconizate?

– Dupa așa- zisa “avanpremieră” media de pe 15 iunie, impactul a fost unul extraordinar de pozitiv . Foarte multă lume şi- a anunțat prezenţa pe 24 iunie. Mai mult decât atat, prietenii noştri din Barcelona au dat startul la organizarea unui eveniment similar în centrul Barcelonei, la aceeași dată. Câţiva lideri de opinie din Torino la fel, vor organiza parade şi sesiuni foto.  Deci reluăm întreaga distracție pe 24 iunie, nu doar în Bruxelles ci în mai multe locaţii şi vom transforma întreaga idee intr-o tradiţie anuală a diasporei.  Vom publica despre toate aceste evenimente ! Suntem complet transparenţi şi considerăm că transparenţa faţă de presă ajută enorm la setarea unor Bune Practici. Arătând practic că SE POATE, încurajăm şi pe alţii.

La Bruxelles, pe 24 iunie, punctul de  întâlnire va fi tot la Bursă, la 17h45. La orele 18h00 începem promenada iilor. Între timp, mai facem poze şi filmări, până ajunge toată lumea.

De asemenea, tot la Bruxelles, tot pe data de 24 iunie, orele prânzului (12h30-14h00) vor avea loc picnicuri ale românilor din instituțiile europene, care vor veni îmbrăcați în ie la birou, în ziua aceea.

 Iile românești din instituții se vor aduna la picnic în special în părculeţul din Square Orban, dar şi în alte parcuri din Brussels, din apropierea birourilor. Vă așteptăm cu drag ! Nu uitați păturica şi sandwich-ul ! Am înțeles că unele doamne vor să aducă şi ceva mâncare tradițională, pe care să o împartă celorlalți. Asta ţine, desigur de generozitatea fiecăruia – este un gest pur opțional, la fel ca și patriotismul.

a3

Sunteți, de asemenea, invitați cu  drag la DIVERCITY, pe 22 iunie, la Haren, începând cu orele 12h30, în faţă la Maison du Quartier. Vor fi prezente mai multe ţări, iar standul românesc va fi reprezentat de Casa Arthis care ne pregăteşte mâncare tradiţională românească, muzică şi multe alte atracţii. Noi ne vom alătura, bineînțeles, activităților standului românesc. Tot acolo vom ajuta la distribuirea de pliante, în mai multe limbi, prin care promovam IA Românească în străinătate. Să nu uităm că în Belgia trăiesc foarte multe persoane de diverse naţionalităţi şi de diverse origini, cu culturi diferite.  Vom purta şi discuții libere cu străinii, explicându-le, în FR, EN, NL, DE, ES, IT despre portul nostru popular. Mai multe detalii în programul disponibil pe www.diasporaprogresista.eu sau pe paginile de Facebook Diaspora Progresista si Arthis.

x0

Ce feed-back aveţi pâna acum? Atat de la localnici, cat si de la mass-media ?

–  Pozitiv ! Majoritatea românilor din Belgia au fost încântaţi de această iniţiativă şi se bucură că am ales totuşi 2 date pentru sesiunile foto, ca să poată fi prezenţi la cel puţin una din ele. După feedback-urile primite, se pregătesc şi aşteaptă cu nerăbdare data de 24 iunie. Unii ne întreabă:  ” Dar o horă în centrul Bruxelles-ului nu aţi plănuit ? ”

După consultări cu restul colegilor din DP şi din RoArt, în acest sens, pot să anunţ încă de pe acum, ca răspuns la această întrebare, că plănuim Hora Unirii in Grand Place, de Ziua Naţională a României, pe 1 Decembrie. Anul acesta cade într-o Duminică, deci e perfect! Din partea noastră, noi vom face toate demersurile necesare pe lângă administraţia locală, cu suficient timp înainte, astfel încât să nu fie nici o problemă ! Aşa că pregătiţi-vă iile mai groase şi cojoacele tradiţionale ! J

Mass-media RO a fost prezentă pe 15 iunie, ne-au fotografiat, ne-au luat interviuri, ne-au filmat, au trimis materiale în România, în concluzie împreună promovăm, facem cunoscută arta şi cultura românească peste hotare.

La sesiunea din 15 iunie mulţi turişti străini ne-au remarcat şi ne-au întrebat despre costumele, iile, cămăşile româneşti pe care le purtam. Am purtat discuţii cu ei despre portul nostru popular, în mod spontan şi prietenesc.

Nu sunt etnograf de meserie, dar pentru cei interesaţi, adaug în acest interviu câteva cuvinte despre portul nostru popular: costumul popular românesc reprezintă veşnicia şi individualitatea etniei noastre. România este una dintre puținele țări din lume unde, în anii 2000, unii oameni de la sate încă mai poartă costume tradiționale și în zilele de lucru, nu numai cu ocazia anumitor sărbători.

România se remarcă print-o varietate extraordinară de costume populare, care se pot împărți în șapte regiuni folclorice. Mai detaliat, costumele populare românești se pot clasifica pe zone etnografice (între 40-120)

Dacă nu mă înşel, în România există 112 costume tradiţionale. Portul popular are aceeași structură pe tot teritoriul țării, dar se deosebește de la o regiune la alta prin amănunte cum ar fi croiala, forma și culoarea.

Cele șapte mari regiuni folclorice sunt: Transilvania/Ardeal, Câmpiile de vest, Banat, Valahia, Zona Dunării inferioare,  Moldova şi Românii din peninsula Balcanică.

Vă mulţumesc mult pentru interviu şi vă aşteptăm pe 24 iunie  la sărbătoarea IEI ROMÂNEŞTI la Bruxelles !

 

Bruxelles, 18.06.2013\

 y4

dp-arthis-2013

 

 

Reportaj video    Colaj foto 15 iunie   Stire TVR    Observator European    Mediascop    Revista Glare  Rombel

 

 

 

 

Leave a Reply