28-30 Noiembrie-Conferinţele Diasporei

În perioada 28-30 noiembrie 2015, în preajma Zilei Românilor de Pretutindeni, Diaspora marchează un nou moment unic al inter-cunoașterii și al dialogului constructiv. Asociaţii și grupuri de iniţiativă stabilite în mai multe ţări și orașe ale diasporei vor organiza conferinţe cu un program comun al discuţiilor.

afis-principal

Principalele obiective ale dezbaterilor locale sunt următoarele :

 1. Întocmirea unor liste care descriu proiectele, iniţiativele și activităţile românilor din diaspora în anul 2015 dar și/sau în anii precedenţi, pentru a face mai cunoscute aceste evenimente în diaspora și în România. Prin mărirea vizibilităţii asupra proiectelor și activităţilor dumneavoastră, din trecut, se va obţine un suport mai bun pe viitor ! (model listă mai jos)
 2. Întocmirea unor liste cu propuneri de proiecte, activităţi și colaborări pentru 2016 și pentru viitor (model listă mai jos)

Organizaţiile, grupurile de iniţiativă sau/și persoanele fizice care doresc să participe la acest exerciţiu deosebit de constructiv și să organizeze conferinţe locale, pe 28, 29 și/sau 30 noiembrie, se vor bucura de întreaga atenţie și vizibilitate publică, moderând evenimentul local respectiv și semnând diverse invitaţii, comunicate de presă etc. Evenimentul este al dumneavoastră !

Detalii practice : De ce aveţi nevoie pentru organizarea conferinţei/dezbaterii în orașul dumneavoastră ?

 1. O sală cu o capacitate minimă de 20 de personae, pe care o puteţi solicita în mod gratuit partenerilor locali: primărie locală, asociaţie, biserică, școală etc.
 2. După ce aveţi locaţia confirmată și adresa acesteia, trimiteţi un e-mail la progresisti@gmail.com sau la revista.exilium@gmail.com pentru a stabili împreuna lista invitaţilor speciali din zona dumneavoastră : ambasador, consul, nume marcante din lumea academică și culturală, președinţi ai unor asociaţii etc. Invitaţiile vor fi semnate de dumneavoastră. Vă punem la dispoziţie textul invitaţiei, dacă doriţi.
  (N.B. Dacă doriţi să invitaţi la eveniment reprezentanţi ai partidelor politice, asiguraţi-vă că acești reprezentanţi vor fi din cel puţin două partide politice diferite, pentru a asigura neutralitatea și independenţa evenimentului!)
 3. O imprimantă (cu tuș negru sau color, în funcţie de posibilităţi) pentru a oferi participanţilor programul dezbaterii pe hârtie. Programul este ghidul practic al discuţiilor, deci recomandăm ca fiecare participant să-l aibă în faţă pe parcursul evenimentului
 4. Multă bunăvoinţă, răbdare și un zâmbet larg și primitor, pentru a modera evenimentul și a facilita discuţiile conform programului, oferind timp de vorbire tuturor participanţilor, în mod organizat și bine echilibrat. În funcţie de posibilităţi, recomandăm o echipă de minimum 2 moderatori, un domn și o doamnă. Sarcina moderatorilor este, printre altele, să menţină și să încurajeze o abordare cat mai pozitivă și mai constructivă a discuţiilor
 5. Un voluntar cu un laptop sau pc, care operează rapid în spaţiul virtual, îndeplinind următoarele sarcini:
  • scrie toate ideile principale ale discuţiilor, în special lista cu propuneri pentru 2016
  • se ocupă de lista de prezenţă (model mai jos) completată electronic
  • strange materialele aduse de participanţi în format electronic, pe stick usb (materiale power point cu prezentările asociaţiilor, fotografii de la evenimente organizate în trecut etc) dacă este cazul
  • trimite materialele de mai sus (liste, fotografii, materiale scrise in format electronic) la adresele progresisti@gmail.com și exilium@gmail.com
  • sprijină activitatea moderatorilor, în funcţie de solicitări
 6. Unul sau mai mulţi fotografi. Cu cât mai multe fotografii și înregistrări video de la eveniment, cu atât mai bine! Moderatorii trebuie să stabilească un moment în care să invite participanţii la o poză de grup, sau mai multe. Fotografiile individuale sau parţiale sunt foarte binevenite, însă recomandăm si cel puţin o poză cu intregul grup. Obiectivul acţiunii este unul colectiv, nu individual. În funcţie de resursele organizatorilor, aceste poze pot fi publicate pe diverse siteuri, pe facebook etc. trimiţându-ne linkurile respective pe e-mail sau postându-le direct pe pagina evenimentului
 7. Opţional : imprimaţi postere color cu DP-ROSA și /sau roll-up (mai jos) și plasaţi-le vizibil în încăperea unde are loc dezbaterea. Folosiţi aceste materiale în pozele de grup! Grupurile care optează pentru această variantă își vor câștiga statutul de reprezentanţi oficiali DP-ROSA în ţara/zona respectivă, dacă doresc acest lucru! De asemenea, broșura de prezentare a organizaţiei noastre este disponibila mai jos.

banner2

Dezbaterile din zilele de 28, 29 și/sau 30 noiembrie vor fi susţinute în paralel de dezbateri online, cu același program, pentru participanţii care nu au posibilitatea de a călători fizic la una din întâlnirile organizate în diverse ţări. Dezbaterea online va avea loc pe pagina evenimentului : https://www.facebook.com/events/1644734999107884/

Materialele scrise, primite din diverse ţări, pe adresele de e-mail menţionate, vor fi consolidate și publicate unitar și într-un format accesibil, pe websiteul diasporaprogresista.eu,  ceea ce va permite o mai bună colaborare a diasporei pe viitor, în direcţia unor proiecte de interes comun. Prin aceasta, înţelegem inclusiv susţinerea reciprocă a românilor din diaspora și îmbunătăţirea șanselor de finanţare a proiectelor și iniţiativelor.

Evenimente similare vor fi organizate în fiecare an, în ultimul weekend al lunii noiembrie, invitând din ce în ce mai mulţi participanţi și construind împreună o tradiţie sănătoasă și constructivă a diasporei, de inter-cunoaștere și colaborare.

Pentru întrebări și propuneri vă stăm la dispoziţie pe e-mail :

progresisti@gmail.com
revista.exilium@gmail.com

Mult succes !

Bruxelles, 14 noiembrie 2015

 

Program-28-29Nov2015_Diaspora

Lista_prezenta

Lista_proiecte_trecute

Lista_propunerilor_2016

Brosura_dp-rosa

Rollup-poster DP-ROSA

torino-afis_-_Copy

Afis-mic

vrei-o-schimbare

Leave a Reply