Diaspora se organizează politic, în semn de solidaritate cu România

Diaspora se organizează eficient, democratic şi independent de partidele parlamentare existente, în semn de solidaritate cu România: soluţii politice, economice şi sociale, până nu e prea târziu!

Odată cu evenimentele tragice din 10 august, când protestele paşnice ale diasporenilor independenţi au fost reprimate în mod barbar şi complet disproporţionat, de către actualul guvern, întreaga naţiune ne-am dat seama de două lucruri foarte importante: pe de o parte că avem un guvern de o incompetenţă uluitoare, nu doar putred din punct de vedere intelectual, moral şi politic, ci şi deosebit de agresiv şi cu tendinţe dictatoriale, incapabil să înţeleagă democraţia şi să gestioneze corect nişte mişcări de stradă. Pe de altă parte, ne-am dat seama că avem o opoziţie la fel de incompetentă, coruptă moral, imatură, indecentă şi agresivă. Pe lângă „traseismul” deja faimos, pe care îl practică de decenii, şi pe lângă multe alte neajunsuri, partidele de opoziţie din România au înţeles să „scape de guvern” apelând la “sprijin extern” într-un mod nedemn, indecent, care a dus şi duce în continuare la daune majore imaginii internaţionale a ţării noastre.

Deşi au avut permanent reprezentanţi suficienţi atât în parlamentul naţional cât şi în ONG-urile autohtone, în presă şi în rândurile societăţii civile în general, partidele de opoziţie nu au reuşit să comunice între ele, să se alieze şi să găsească soluţii interne, democratice, corecte, la problemele naţionale. Ele au preferat mai degrabă să se ascundă „după deget”, să se complacă în tot felul de jocuri de culise fără nici un succes, să se certe fără oprire, fără a se gândi la interesul naţional, punându-şi fiecare orgoliul pe masa negocierilor imposibile, ajungând în cele din urmă la fabricarea unor sloganuri de o indecenţă uimitoare şi la ieşirea în piaţă publică din diverse capitale ale Europei, ca şi cum spălatul rufelor în public ar fi vreo mândrie. Ca şi cum străinii ne-ar aplauda la scenă deschisă pentru incompetenţa noastră şi ne-ar sări fără întârziere în ajutor, de mila noastră! Opoziţia are, evident, o imagine eronată a modului cum noi, românii, putem câştiga respectului altor state sprijinul acestora. Mai degrabă trebuie să ne gândim că aceste ţări ne privesc, acum, cu o şi mai mare aroganţă decât o făceau la începuturille intrării noastre în UE: suntem slabi, incapabili să ne rezolvăm problemele interne. Suntem demni de mila şi de exploatarea lor, după bunul lor plac! Mentalitatea ţărilor capitaliste, se ştie foarte bine, nu este bazată pe „milă”. Să fie clar, străinii nu ne rezolvă nouă problemele. Dimpotrivă: unii stau la pândă să mai ia ceva, profitând din plin de terenul politic de o instabilitate aflată în creştere alarmantă.

Platformele civice independente ale Diasporei, formate ad-hoc de cetăţeni români independenţi, cu ocazia evenimentelor din 10 august, deşi încurajate şi mângâiate pe umeri de unele partidele de opoziţie şi chiar de unii consilieri prezidenţiali de-ai lui Iohannis, nu au renunţat la independenţa lor. Deşi au fost primite nenumărate „oferte” din partea unora din ţară, fie de a nu mai participa la proteste, fie de a se alătura „din timp” unui partid sau altul, potrivit spunselor unor martori direcţi ai evenimentelor cum ar fi Marius Robert Stoica, Mihai Godenca sau Mario Mocan, ofertele nu au fost acceptate.

Dincolo de toate neînţelegerile personale, „meciurile trecătoare de box” sau confuziile în comunicarea dintre cei câţiva liderii de opinie ai Diasporei, participanţi la evenimentele de la Bucureşti din 10 august, ne putem totuşi mândri că Diaspora este, în acest moment, mai independentă ca niciodată de partidele de la Bucureşti, şi asta e bine!

Diaspora Română este acum mai matură ca niciodată, lucrează împreună la proiecte de viitor, doreşte să îşi ajute ţara să iasă din criza politică, economică, socială şi culturală în care au dus-o cei din actualele partide, în ultimele trei decenii.

Practic, noi, diasporenii am fost primii care am înţeles, în sfârşit, că de la Bucureşti nu pot veni către noi nici un fel de încercări de consultări sau negocieri democratice, parteneriate bazate pe respect sau proiecte comune pentru românii din ţară şi cei plecaţi. Am înţeles cu toţii că partidele actuale ne oferă doar minciuni, încercări agresive şi nesimţite de manipulare electorală, ne tratează cu o aroganţă nejustificată şi ne oferă gaze şi bastoane peste mâini şi peste capete.

Dincolo de toate diversiunile, fentele, trădările, minciunile sau jocurile de glezne false ale unora, ce au făcut, concret, diasporenii, de la 10 august şi până astăzi? Au fost realizate lucruri foarte importante pentru viitorul României, şi anume:

  • a fost votată democratic, cu peste 4000 de voturi, decizia că se va face un partid al diasporei, independent de alte partide deja existente;
  • a fost creat un website colectiv unde pot publica în dezbatere publică toţi participanţii la evenimentele din 10 august: https://diaspora10august.wixsite.com/dezbateri
  • au fost create trei schiţe de platformă politică (sau platformă program) pentru partidul diasporei. Acest document este prima lucrare colectivă, istorică, a românilor din exil, alături de unii cetăţeni din România, realizată prin consultarea democratică a peste 4000 de cetăţeni care au interacţionat pe sute de grupuri şi pagini ale Diasporei, pe social media, în luna august. Ultima şi cea mai avansată schiţă a platformei program poate fi citită la pagina https://diaspora10august.wixsite.com/dezbateri/platforma-program
  • Platforma civică Noi Suntem Furtuna a lansat Alegeri Primare în grupul lor, din respect pentru Democraţie şi pentru a reuni echipe locale consistente, în jurul unor lideri bine pregătiţi ideologic cu privire la ceea ce doreşte să schimbe partidul diasporei in România şi în lume, pe viitor. Aceşti lideri locali aleşi democratic în cadrul alegerilor primare vor avea un rol esenţial în partid, atât la nivel central cât şi în localităţile / regiunile geografice în care trăiesc. Cei care doresc să participe la aceste alegeri sunt rugaţi să completeze acest chestionar: https://surveyhero.com/c/4a0baa76
  • Trei platforme civice au decis să facă pasul necesar spre unire, în aceeaşi direcţie civică şi politică: este vorba de platformele Noi Suntem Furtuna, Diaspora Unită şi Diaspora Progresistă.
  • Au fost demarate discuţii în vederea relansării oficiale a Consiliului Diasporei (CD) independent de Bucureşti. Acest Consiliu al Diasporei a fost propus în 2014 de un grup de membri ai platformei civice independente Diaspora Progresistă. CD a fost gândit să fie o platformă apolitică, reunind reprezentanţii tuturor ONG-urilor românilor din străinătate pentru a lucra împreună şi a facilita construirea de proiecte comune cu atragere mai uşoară de finanţare externă. CD a fost şi este gândit să sprjine toate ONG-urile românilor din exil (indiferent de apartenenţa politică a celor care le conduc) să opereze diverse proiecte în România şi în Diaspora (sociale, educaţionale, religioase, culturale etc.). În acest scop a fost propusă, în 2018, dizolvarea Ministerului Românilor de Pretutindeni (MRP) şi a Consiliului Românilor de Pretutindeni (CRP) care au fost şi sunt inutile. Aceste două entităţi guvernamentale ale României consuma bani din bugetul ţării noastre fără a face nimic semnificativ pentru Diaspora, sau pentru România. Dorim să oprim şi să prevenim risipa banului public, obţînut din din taxele noastre ale tuturor.
    CD va fi o entitate legală independentă, apolitică, non-profit, înscrisă în România sau în afara acesteia (în orice capitală europeană) aşa cum vor vrea diasporenii. CD va putea lucra direct cu consulatele şi ambasadele României din diverse ţări, coordonând proiecte concrete pentru români, cele mai multe finanţate extern. CD va duce la economisirea unor sume importante din bugetul de stat al României şi va ajuta la eliminarea nepotismelor şi corupţiei precum şi a entităţilor- căpuşă, artificiale, inutile pentru cetăţenii români. O schiţă de Statut / regulament CD a fost propusă în perioada 2014-2015 de către platforma civică independentă Diaspora Progresistă şi este, astăzi, relansată în consultare publică, spre îmbunătăţire, finalizare şi utilizare în viitoarea federaţie de ONG-uri ale diasporenilor din toate colţurile lumii:
    https://diasporaprogresista.eu/wp-content/uploads/2014/12/Statut_CD.pdf

Platformele civice Noi Suntem Furtuna, Diaspora Unită şi Diaspora Progresistă doresc să transmită, pe această cale, o invitaţie deschisă tuturor platformelor civice şi grupurilor formale şi informale independentei ale Diasporei să vină alături de noi, cu inimile deschise, fie în proiectului politic, fie în proiectul CD care este apolitic, fie în ambele.

Pentru întrebări şi lămuriri suplimentare vă stăm la dispoziţie atât pe platformele noastre de socializare menţîonate mai sus cât şi la adresa de e-mail diaspora.10august(at)gmail.com sau la secţiunea Contact a websiteului https://diaspora10august.wixsite.com/dezbateri

Sursa: Diaspora Unita

Londra 20 septembrie 2018

Leave a Reply