DP-ROSA în Italia: Echilibru de Gen, cultură şi iniţiative cetăţeneşti

 

În perioada 8-10 martie 2013 au avut loc evenimente centrate pe Echilibrul de Gen şi pe cultură, organizate de Diaspora Progresistă – Romanian Open Society Abroad (DP-ROSA) în colaborare cu asociaţia Folkloriamo-Mărţişor, la Rovigo, în nordul Italiei.

it1

Deschiderea evenimentelor a fost marcată, pe 8 martie, de Sărbătoarea Mărţişorului şi de Ziua Femeii, în prezenţa autorităţilor locale din Rovigo şi a reprezentanţilor clerului ortodox. Majoritatea participanţilor au fost cetăţeni români rezidenţi în străinătate: Italia, Grecia, Spania, Germania, Olanda, Belgia dar şi din România, membri şi simpatizanţi ai Diasporei Progresiste. Asociaţia Folkloriamo-Mărţişor a oferit mărţişoare si alte cadouri, tuturor celor prezenţi.

Tot în ziua de 8 martie 2013, au fost realizate o paradă a costumelor populare româneşti, pe un traseu central al oraşului Rovigo şi vizite la muzee locale şi alte puncte de interes cultural-educaţional, cu participarea grupului de dansatori folclorici Ozana, din Tg Neamţ şi a tânărului rapsod popular, Alexandru Marian.

Ansamblul Ozana din Targu Neamt

Seminarul intitulat Diaspora şi promovarea Echilibrului de Gen, din data de 9 martie 2013, s- a bucurat de o participare activă, lucrările culminând cu adoptarea Strategiei DP-ROSA pentru promovarea Echilibrului de Gen 2013-2014 şi lansarea cărţii Unici şi Diferiţi. Un accent deosebit s- a pus pe dezbaterea cu privire la resursele diasporei şi activarea acestora în direcţia progresului de gen, social, economic şi politic al românilor de pretutindeni.

Autoarele cartii “Unici si Diferiti” Alina Serban si Andreea Serban, alaturi de consilierul local din Rovigo, Ezio Conchi

Discuţiile constructive au inclus relaţia dintre Strategia naţională (a României) pentru relaţia cu românii de pretutindeni 2013-2016 şi Strategia Europeană pentru Egalitate între Femei şi Bărbaţi 2010-2015.

Pe 9 martie au mai fost anunţaţi câştigătorii concursului de eseuri care a fost lansat pe 27 ianuarie, cu tema „Unii lideri s-au născut femei”.

Printre activităţi s-au mai numărat lansarea unui Imn al Diasporei, pe 9 martie, oferit în dar diasporei de poetul Marius Adrian Porojnicu şi dezbaterea publică din 10 martie condusă de reprezentanţi ai grupului de iniţiativă condus de Robert Răducescu, referitoare la proiectul de lege prin care să se recunoască în legea românească o nouă instituţie administrativă, pe lângă consulate, pentru a servi nevoilor (în special sociale) ale românilor care trăiesc în ţări cu o reprezentativitate demografică importantă, cum ar fi Italia.

Programul zilei de 8 martie şi programul zilei de 9 martie au fost urmate de cine festive însoţite de program artistic folcloric românesc, oferit de dansatorii folclorici Ozana din Tg. Neamţ şi de rapsodul popular Alexandru Marian, în prezenţa primarului oraşului Rovigo, domnul Bruno Piva şi de alte personalităţi locale şi internaţionale.

Rapsodul popular Alexandru Marian si ansamblul folcloric Ozana

Cina festivă din data de 9 martie a fost organizată în scop caritabil, pentru sprijinirea Şcolii Româneşti din Atena, aflată sub egida asociaţiei culturale româno-elene Armonia, din Grecia.

„Seara caritabilă din 9 martie a beneficiat de donaţii generoase, inclusiv opere de artă. Un număr de zece tablouri semnate Victoriţa Duţu au fost expuse cu vânzare la Rovigo, în scop caritabil, precum şi alte lucrări de grafică ale unor artişti români care trăiesc în străinătate. Doresc să mulţumesc tuturor celor care au donat pe 9 martie, pentru a susţine Şcoala Românească din Atena” declara Manuela Marinescu, fondatoarea Şcolii Româneşti din Atena.

 

Veneţia, 12 martie 2013
Biroul de Presă
DP-ROSA

 Album 2     Album 3

Articol in Agentia de Presa Asii Romani
Articol in Romanian Global News
Articol in Gazeta Romaneasca – Italia

Leave a Reply