Diaspora candidează la Parlamentul European

Diasporenii din orice ţară din lume sunt invitaţi să participe la selecţia candidaţilor PAD pentru alegerile europarlamentare. Pentru prima dată în istoria românilor, românii din exil au la dispoziţie o întreagă listă de 20 de candidaţi, în propriul lor partid, născut ideologic la data de 10 august 2018.

La data de 1 octombrie 2018 PAD a recunoscut politic o listă de 20 de candidaţi la alegerile europarlamentare, dedicată exclusiv diasporei, prin Rezoluţia Diasporei Democrate.


Diasporenii care doresc să participe la selecţie pentru a deveni candidaţi PAD la Parlamentul European pentru legislatura 2019- 2024 trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

 1. Să citească Doctrina, Programul şi Statutul partidului, asigurându-se că se regăsesc pe deplin printre valorile PAD şi liniile generale de acţiune politică adoptate în unanimitate la congresul din 10 noiembrie 2018.
 2. Să fie Membri PAD. Înscrierea în partid se poate face pe pad-dd.ro cu opţiunea „înscrie-te aici” https://biteable.com/watch/pad-membership-2047985/
 3. Să îşi achite cotizaţia de membru pe un an în avans.
  La adunarea generală a partidului din 10 noiembrie 2018 a fost votată în unanimitate o cotizaţie lunară de 5 euro pentru membrii PAD din afara graniţelor României.
  Detalii la pagina https://diaspora10august.wixsite.com/dezbateri/ghid-membri
 4. Să fi locuit într-o altă ţară decât România pe o perioadă egală sau mai mare de 2 ani
 5. Să cunoască limba română şi minimum o limbă străină la nivel de conversaţie
 6. Să aibă cazierul curat şi o ţinută decentă în societate
 7. Să trimită un CV recent cu fotografie inclusă şi o scrisoare de intenţie de maximum o pagină, la adresele de email pad.dd.ro@gmail.com  cc. diaspora.10august@gmail.com
 8. Să se implice cât mai activ la lansarea şi buna funcţionare a Clubului PAD din ţara de reşedinţă la momentul candidaturii precum şi la buna funcţionare a Filialei PAD din judeţul respectiv din România, conform Statutului.

Candidaturile sunt primite până la data de 31 decembrie 2018 inclusiv.

Europarlamentarii (MEPii) români din PE contribuie la deciziile legislative de la nivel UE, influenţând vieţile de zi cu zi ale tuturor cetăţenilor europeni. Ei sunt distribuiţi în grupuri politice parlamentare, formate din delegaţi (aleşi) ai partidelor politice de aceeaşi culoare din diverse ţări europene. Activitatea europarlamentară se desfăşoară în majoritatea timpului la Bruxelles, în comisiile parlamentare, pentru pregătirea legilor. Votul final asupra legilor se realizează în clădirea PE de la Strasbourg, în şedinţele plenare. Toate lucrările se mută de la Bruxelles la Strasbourg timp de patru zile pe lună, de lunea până joia inclusiv. Unele detalii legate de salarii, rambursări şi diurne pot fi văzute în acest articol publicat de o Membră a PE din Marea Britanie care aparţine Grupului Verzilor.

În urma ieşirii UK din UE, vor rămâne 73 de locuri vacante în Parlamentul European. Majoritatea acestora se vor dizolva şi doar 27 de locuri vacante se vor redistribui Statelor Membre, din care României îi va reveni un loc suplimentar pe lângă cele 32 pe care le avea deja.

În legislatura 2019-2024, România va avea 33 de locuri în PE, care se vor distribui democratic între partidele politice româneşti, în funcţie de numărul de voturi întrunit de fiecare partid în urma alegerilor europarlamentare din mai 2019.

Informaţii despre actualii MEPi (Membri ai Parlamentului European) pot fi văzute la pagina http://www.europarl.europa.eu/meps/en/full-list/b

Bruxelles, 9 decembrie 2018

Alte informaţii relevante:

Decizia Consiliului UE cu privire la compoziţia PE în context Brexit, din data de 29 iunie 2018

Quiz 1: http://www.poll-maker.com/QXSQB6K

Quiz 2: http://www.poll-maker.com/QBJAJLV

Quiz 3: https://www.poll-maker.com/QTSFLLT

PAD: un partid fair-play: https://biteable.com/watch/pad-un-partid-fair-play-2081246/

Sondaj de opinie: https://www.ferendum.com/en/PID204362PSD83855

 

 

Leave a Reply