Diaspora intră democratic pe scena politică românească

Evenimentele sociale şi politice de la Bucureşti, din perioada 10-12 august 2018, la care au participat inclusiv grupuri de cetăţeni români rezidenţi în străinătate, în mod independent şi fără nici o afiliere politică, au stârnit dezbateri importante, în special la nivel naţional, cu privire la rolul Diasporei pe scena politică românească.

Până nu demult, era destul de clar şi de necontestat rolul economic şi semi-electoral al Diasporei, fără însă a se intra în detalii vitale, în cadrul dezbaterilor, în legatură cu potenţialul de democratizare reală, al Diasporei, pe scena politică românească. Este important de clarificat că Diaspora poate aduce un suflu nou, sănătos, în politica românească.

Campaniile electorale din ultimele două decenii au arătat că partidele politice din ţară percep Diaspora mai mult ca pe o masă de manevră electorală, afişând un interes mai puţin decât superficial în faţa nevoilor şi propunerilor oamenilor sau grupurilor de iniţiativă. Partidele s-au arătat interesate de diasporeni doar pe perioade scurte şi în mod inconsistent, fără continuitate, pentru a câştiga voturi. Dezbaterile politice dintre cei din ţară şi cei din străinătate au fost organizate, de cele mai multe ori, pe arii mici de acoperire şi cu liste de invitaţii preferenţiale, menţinându-se clanurile de partid în defavoarea cetăţenilor de rând, partidele tratând grupurile cetăţeneşti în mod separat, alimentând în mod voit izolaţionismul şi diviziunile din sânul comunităţii, pentru ca „zonele” să fie cât mai uşor de controlat/influenţat în campaniile electorale.

Mesajele insistente de tipul „ieşiţi la vot” nu erau însoţite şi de mesaje respectuoase de genul „haideţi la dezbatere să vă propunem şi pe listele electorale”. Unii din liderii unor comunităţi locale (spre exemplu din Italia) au investit resurse semnificative în campaniile electorale ale partidelor româneşti, mulţi cu bună credinţă, dar alegându-se doar cu promisiuni, fără a li se acorda în final nici măcar un minimum de respect politic, sau recunoaştere oficială pentru sprijinul lor important. Demoralizaţi şi ruşinaţi, aceşti lideri de multe ori s-au retras din orice fel de proiecte folositoare pentru ţară şi au concluzionat că „politica este rea” influenţând negativ opiniile celor din zonele lor.

Ca efect direct al deficitului democratic şi al absenţei dialogului normal dintre politicienii români şi restul societăţii civile româneşti din ţară şi din străinătate, calitatea scenei politice româneşti a scăzut constant şi cu o viteză ameţitoare, concomitent cu intensificarea situaţiilor de corupţie la nivel înalt, culminând cu apariţia uluitoare în spaţiul public al celui mai dubios şi mai lipsit de educaţie prim-ministru din istoria României. Oamenii, inclusiv Diaspora, au început să observe că schimbarea (în bine) nu va veni niciodată de la sine, lăsându-i în voia lor pe actualii politicieni să-şi expună în continuare talentul politic caragialesc, care este „admirabil, e sublim, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire!”

Faptul că Diaspora a fost tratată permanent pe post de minoritate naţională şi masă de manevră electorală  este dovedit de listele electorale ale tuturor partidelor care au solicitat în trecut voturile Diasporei, însă fără a propune în mod respectabil şi diasporeni printre candidaţii de pe listele lor. Pe liste găsim mai mult politicieni „deja faimoşi” din ţara noastră, de multe indivizi fără pregătire şi imorali, care s-au mutat în mod nesimţit de la un partid la altul, profitând că le permitea legea, în momente dificile pentru România. Acest tip de candidat nu insultă doar partidul în care se află, ci insultă şi Diaspora, şi restul poporului român, prin profilul lor demonstrat meschin, fals, demagogic, corupt, centrat strict pe mandatul individual de 4 ani, fără viziune politică de medie sau lungă durată.

Slăbirea democraţiei şi a calităţii partidelor politice din România este deosebit de îngrijorătoare. Evenimentele din 10 august mai aveau foarte puţin şi degenerau în război civil, potrivit multor opinii. Acest lucru este de o gravitate deosebită şi se observă din toate analizele, interne şi internaţionale.

Situaţia în care se află România la ora actuală nu este doar produsul unui an sau doi de guvernare proastă, ci este rezultatul multor ani de cârdăşie şi corupţie politică, la care au luat parte toate partidele parlamentare, fără deosebire. Situaţia este uşor de verificat în concret, plecând de la partidele existente care nu reuşesc să-şi găsească sănătatea internă pentru a urca la performanţă politică,  trecând prin dialogul bolnav dintre partidele parlamentare, marcat de o indecenţă ajunsă la extrem, unde lacunele grave ideologice şi doctrinare au făcut loc injuriilor directe de cea mai joasă speţă, calomniilor şi atacurilor la persoană (fără să mai preocupe pe nimeni inocenţa copiilor din Piaţa Publică, spre exemplu) şi până la dialogul democratic complet inexistent dintre partidele din ţară şi cele peste 4 milioane de diasporeni ţintiţi doar pentru voturile lor şi pentru banii injectaţi în mod constant în economia naţională.

Cei care consideră Diaspora ca pe o ameninţare în politica românească, gresesc amarnic. De fapt, era şi este nevoie de soluţii politice noi pentru reducerea corupţiei şi incompetenţei politice din România, şi este mare păcat că acestea nu au fost posibile până acum. Dacă s-ar fi răspuns în mod constructiv la iniţiativele din trecut ale Diasporei (cum ar fi, spre exemplu, iniţiativa Consiliul Diasporei din 2014) poate că mişcările civice care au generat o serie de violenţe la Bucureşti, în perioada 10-12 august, ar fi putut fi prevenite. În orice caz, este momentul să precizăm că nu erau necesare atât de multe lacrimogene!

Diaspora a propus şi va continua să propună soluţii democratice, oferind o mână de ajutor din ce în ce mai puternică, protectoare şi curajoasă în sprijinul ţării noastre, aflate în plină criză politică.  Doar din Diaspora se vor genera soluţii concrete de reducere a deficitului democratic. Cei care deja nu mai ieşeau la vot, în ultimii ani, fiind scârbiţi de „oferta politică existentă” se vor gândi de două ori data viitoare, fiind ei înşişi implicaţi activ în noile proiecte de renaştere naţională. Responsabilizarea cetăţenilor/ a alegătorilor nu vine din gaze lacrimogene, stimaţi guvernanţi, ci vine pe calea dialogului şi a cooperăii democratice. Dialogul democratic cu alegătorii nu se face prin purtători de bastoane şi grenade cu fosfor în piata publică, ci prin purtători de cuvant şi prin dezbateri publice!

Bogdan Dinu, Franţa: „Dacă trebuie să sintetizez momentul plecării mele din România: ură, teamă, dezamăgire. Dacă trebuie să sintetizez peripeţiile mele în occident în primii ani: doliu, absenţă, frig, pericol. Dacă trebuie să sintetizez momentul actual: bine, stress, muncă, rentabilitate, nostalgie. Dacă trebuie să sintetizez amintirile despre România: bunici, părinti, desculţ, Jiu, câmp, zăpadă, linişte. Închid ochii şi creierul derulează, în buclă, imaginile cu filmul ăsta mic, al vieţii mele. Detaliile sunt surprinzătoare: frânturi de voci, miasmele câmpului, vântul prin frunzele plopului sub care adormeam, aşteptându-mi bunicii în “capu’ locului”. O întrebare nu îmi lasă „filmul” în pace, ca o coloană muzicală agitată, în discrepanţă cu imaginile calme şi pozitive. Încerc să o elimin, dar persistă: DE CE COPIII MEI NU VOR DORMI NICIODATĂ SUB PLOPUL NOSTRU DIN “CAPU’ LOCULUI” ?”

Gina Dumitriu, Italia: “Prezența numeroasă și pașnică a cetățenilor români din străinătate la mitingul din 10 august, în condițiile în care s-a încercat discreditarea acestora înainte și după desfășurare, este un moment istoric fără precedent. Pentru prima dată, români din diverse țări au participat la un miting din proprie inițiativă , independent de orice organizație, în țara mamă , pentru a-și arăta îngrijorarea reală legată de destinul și viitorul acesteia. Este regretabilă campania unor partide de denigrare a diasporei, dar și cea a unor reprezentanţi ai mass-media de învrăjbire a cetăţenilor împotriva diasporei, după  manifestație! ”

Răzvan Mănescu, Germania: „Prezenţa Diasporei din proprie inițiativă, pe data de 10 august 2018 la mitingul desfășurat în Piața Victoriei din București, împotriva actualului guvern, a arătat încă odată ca românilor le pasă de țara lor, indiferent de locul în care trăiesc şi muncesc, le pasă de ce se întâmpla în țara lor, indiferent de situaţie. Asta poate să ridice un semn de întrebare legitim pentru viitoarele partide ce vor succeda la guvernarea României. Diaspora merită mai mult respect din partea guvernelor şi partidelor, fie şi pentru simplul fapt că noi suntem cel mai important investitor străin din România!  Diaspora vrea sa aibă posibilitatea de a reveni în propria țară şi a presta muncă de calitate în toate domeniile, aşa cum acum prestează în străinătate. Ne mândrim cu experienţa noastră profesională şi această experienţă poate folosi şi trebuie să fie de folos României. Trebuie să fim lăsaţi să punem aceste eforturi în slujba ţării noastre, nu mai acceptăm să fim ţinuţi la distanţă în mod permanent de nişte mafioţi analfabeţi, care ne vând ţara zi de zi, şi pe noi cu totul, fie din rele intenţii, fie din pură prostie şi incompetenţă. Diaspora e alcătuită din oameni de calitate. Acea calitate o vrem în România, înapoi acasă, în ţara noastră, unde ne este locul!

Camelia Hociung, Austria: ”Diaspora îşi iubeşte ţara şi indiferent unde am trăi, temporar sau nu, nu vom uita niciodată de unde am plecat. Am lucrat în Italia mai mulţi ani, acum lucrez în Austria, însă ţara mea a fost şi va rămâne mereu România. Cei care consideră Diaspora un pericol pentru ţară greşesc foarte mult, deoarece noi am demonstrat că dorim binele ţării şi al celor dragi rămaşi acasă. Cred ca Diaspora merită mult mai mult respect, în special din partea jurnaliştilor şi din partea politicienilor”.

Larisa Farcas, UK: „Apreciez mult ceea ce a demonstrat Diaspora în ţară pe 10-12 august, la protestele de la Bucureşti, alături de Mario Mocan şi alţi patrioţi. E normal  să ne strigăm nemulţumirile faţă de situaţia în care a ajuns ţara noastră. Prea multă corupţie şi mafie în politică, exact acolo unde trebuie să fie mai multă curăţenie, justiţie şi corectitudine. Prea multe piedici dacă dorim să ne dezvoltăm o carieră normală, în România. Guvernanţii care ne solicită votul trebuie să ne sprijine să ne întoarcem acasă, să găsească soluţii pentru cei care muncim în străinătate şi dorim să revenim în România, nu să dea cu gaze dacă mergem la un protest paşnic, în special în compania copiilor. Cred ca noua iniţiativă politică lansată cu succes de la Londra răspunde mai multor dorinţe ale românilor de toate etniile, din toate ţările, inclusiv din România. Cred că important este şi faptul că noua mişcare este cu adevărat democratică, avem loc toţi să ne exprimăm, indiferent de etnie, indiferent dacă suntem femei sau bărbaţi, fără teama de a fi catalogaţi în mod vulgar înainte de a avea şansa să demonstrăm ce fel de oameni suntem, fiecare. Apreciez şi susţin noua iniţiativă a diasporei, abia aştept să mă înscriu ca membră în acest nou partid, sau organizaţie politică a diasporei independente. Era şi timpul să venim cu  o asemenea iniţiativă din Diaspora!”

Mario Mocan, UK: „Sunt un cetăţean român simplu, muncitor, conştient de ce se întâmplă în jurul meu şi în ţara mea, cred în valorile democraţiei, am participat din patriotism la protestele de la Bucureşti, în perioada 10-12 august 2018, alături de alţi patrioţi care cred în democraţie. Ne pasă foarte mult de ce se întâmplă în România şi dorim să avem o ţară modernă, necoruptă, onorabilă pe scena internaţională, prosperă din punct de vedere economic, unde să ne putem întoarce într-o zi, noi şi copiii noştri. Mesajul meu pentru concetăţenii din ţară şi pentru cei din străinătate a fost şi rămâne acelaşi: Unitatea Diasporei este doar începutul! Avem nevoie să eliminăm toate diviziunile meschine şi mafiote care ne distrug ţara. Dar orice schimbare bună nu vine peste noapte, de aceea promovăm o dezbatere publică intensivă, unde toţi cetăţenii să poată participa în mod democratic şi civilizat. Avem nevoie de multă bunăcredinţă, inteligenţă, onoare, Unitate Naţională, şi multă muncă, fiecare în zona unde se află, pentru a ameliora situaţia jalnică din România. Îmi pare rău că Diaspora nu a fost suficient de matură până acum să pornească această schimbare politică şi economică mai devreme, dar mai bine mai târziu decât niciodată! Alături de mine, în această iniţiativă, sunt deja români de toate etniile deosebit de buni, integri, morali, pregătiţi, care ştiu să lucreze bine în echipă, să se completeze reciproc cu diverse priceperi şi meserii, respectabili şi civilizaţi. Împreună, vom aduce un suflu nou şi sănătos pe scena politică românească. Nu mai este cale de întoarcere.”

Diaspora, 21.08.2018

 

Leave a Reply