Patru linii directoare comune pentru Piața Muncii din cele 28 de state UE

Pe 18 iunie, la Luxembourg, s- a reunit Consiliul Muncii, Politicilor Sociale, Sănătății şi Consumatorilor format din miniștrii muncii din cele 28 de state membre ale UE.

Majoritatea miniștrilor și-au exprimat mulțumirea cu privire la eforturile Comisiei Europene de a simplifica așa-numitul “Semestru European” – care se refera la procesul bugetar pentru anul 2015. Miniștrii au fost mulțumiți în special cu privire la diminuarea recomandărilor Comisiei. UK şi Polonia şi-au exprimat încântarea, în mod special.

Vor fi mai puține recomandări din partea Comisiei, ceea ce va ușura o aplicare mai rapidă a soluțiilor legate de muncă, în statele membre, potrivit declarațiilor Comisarului European Marianne Thyssen. Cu toate acestea, simplificarea procedurilor nu înseamnă că natura recomandărilor a mulțumit în totalitate, pe toată lumea. Recomandările continuă să includă reformele structurale ale pieței muncii.

thyssen

Luxemburg şi Austria au criticat detaliile referitoare la vârsta de pensionare. Suedia și-ar fi dorit mai mult timp şi atenție dedicate discuțiilor referitoare la mobilitatea lucrătorilor atât în interiorul UE, cât şi între UE şi restul lumii.

Ungaria a adoptat o atitudine mai agresivă, refuzând să accepte recomandările Comisiei cu privire la finanțarea activă a unor politici de reformă a pieței muncii, motivând că ar dezavantaja finanțarea altor lucrări publice. Șapte alte ţări au susținut Ungaria, decisă să depună o plângere prin procedura declarației unilaterale, la Consiliul European.

De asemenea, au mai fost şi alte critici dure la adresa Comisiei Europene. Comisia de Protecţie Socială a criticat slăbirea luptei împotriva sărăciei. Italia si Grecia au susţinut această opinie, pledând pentru o mai mare atenţie acordată sărăciei în Europa.

Franţa, Cipru, Belgia, Malta, Cehia şi Croaţia au criticat lipsa de interes a Comisiei pentru dimensiunea socială a Europei, în timp ce suportul pentru aspectele macro-economice este prea puternic, in special referitor la Zona Euro.

La finalul discuţiilor, Consiliul a ajuns la un acord, stabilind patru linii directoare care să fie integrate în politicile tuturor statelor membre UE, referitoare la piaţa muncii:

  • Dezvoltarea cererii de muncă în toate statele membre
  • Dezvoltarea ofertei – competenţe profesionale, calificări, specializări etc
  • Dezvoltarea funcţionării pieţelor muncii, a dinamicilor
  • Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii

 

Brussels, 19 iunie 2015

 

ubi-0

Leave a Reply